I detta projekt visar vi lite tips på hur extraljus kan monteras i Audi bilar. Att eftermontera extraljus har länge varit populärt och med dagens LED-teknik kan man både behålla bilens original-utseende samtidigt som det är ett bra komplement till helljuset.

Audi LED-ramp installation bakom grillen
Göra plats i audi grillen för LED-ramp

Fördelarna med LED-ljusramp är många. Att få full effekt redan från start (till skillnad från xenon) samt att de generellt inte kräver så mycket utrymme för den mängd ljus de levrar. Vilket gör att man kan placera dessa ramper väldigt smidigt.

Placering av led ramp i audi (dolt)
LED extraljus i audi a6 (dold montering).

E-godkänd LED-ljus ramp.

Tyvärr är det många (även verkstäder) som struntar i att installera typgodkända LED-extraljus. Så med de nya skärpta reglerna kring bilkörning som träder i kraft 1 feb. 2018 kommer även kontrollen för icke typgodkända LED-lampor öka. Vilket medföra att både besiktningen och polisen kommer att bötfälla förare som har icke godkända LED-ljusramper.

E-typgodkänd LED-ljus ramp
E-godkänd LED-ljus ramp (audi a6)

Hur viktigt är lumen?

Jakten och jämförelsen på ”lumen” har gjort att många glömmer bort målet med extraljus. Eftersom ljusbilden och placeringen är mycket viktigare än att köpa mest lumen (som för övrigt går att mäta på många sätt). För att få trafiksäker ljusbild krävs rätt fördelning på ljuset med belysning mot sidorna (se inringad bild), annars är risken stor att du som förare fäster blicken fel. Detta gör vi på automatik vid mörkerkörning eftersom det som lyser är vad blicken fastnar på, vilket i sig är en trafikfara både för dig och dina passagerare.

skarp backkamera bild, original vw transport


Ställa in LED-ljusramp (Audi, VW)

LED-ljusramp riktat ljus


Inställning viktigare än lumen (ledljus)

Bilens egna ”extra-ljus”?

Många biltillverkare lämnar en ”strålkastare” tom pga. möjligheten till halogen från fabrik fortfarande går att välja (vilket kräver 2st strålkastare). Detta gör att bilar med bi-xenon faktiskt har plats för ytterligare två extraljus helt integrerade i bilens strålkastare. Med vår spets kunskap inom området har vi möjlighet att modifiera original-kablaget till att nyttja även dessa 2st H7 (55W) lampor som extraljus.

skarp backkamera bild, original vw transport


Bi-xenon Audi helljus

LED-ljusramp riktat ljus


Inställning viktigare än lumen (ledljus)

Lagen säger att bilar som är registrerade efter den 1 januari 2005 bara endast använda så kallade E-godkända extraljus.

Audi Q5 (LED-ramp installation)Audi A6 C7 LED extraljusramp
LED ljusramp installation bakom grillen AudiAudi A6 (4G, C7) led ramp dold bakom grillen

LED-ljusramp dold bakom grillen i Audi.

Att se fördelarna med LED-extraljus är inte svårt. Det mycket klara och starka ljuset som tänds upp direkt är ett väldigt bra komplement till helljuset. I vår verkstad har vi länge jobbat med LED-extraljus och erbjuder endast E-godkända extraljus. Kontakta oss med dina önskemål om placering och modell så återkommer vi med offert.

Pris fr. ca 7 700:-