Här har vi ett litet kvällsprojekt där vi målat och snyggat till bromsoken på en Audi av 2015-årsmodell. Tidsåtgång för att måla bromsok kan se lite olika ut beroende på hur rostiga och smutsiga bromsarna är.

Bromsok i guldfärgad nyans
Audi bromsok med S-line emblem

Verktyg och annat som behövs:

  • Bromsokfärg / fälgfärg
  • Bromsrengöring
  • Maskeringstejp
  • Stålborste (sliprondell)
  • ev. pensel
Före bilder (bromsok, bak)
Frambroms, audi a6, bromsok innan målning

Som all annan målning gäller det att göra ett bra förarbete för att få ett bra slutresultat. En tumregel är att lägga ca. 75% på förarbetet och 25% på målningen. Med det sagt så bör du ta ställning till att måla på plats (som vi gjort) eller montera ur bromsoken.

Bromsok (bak) innan målning
Frambroms innan målning, audi original

Arbetets upplägg är ganska enkelt.
1 – Slipning & rengöring
2 – Maskering
3 – Målning (pensel eller spray)

Se till att maskera ordentligt. Som tur var hittade vi någon gammal tidningsartikel i verkstaden (bild-1) som blev alldeles utmärkt för att maskera runt hjulhuset med. Väljer du att använda spray så maskera även resten av bilen.

eftermonterat har kunder från hela landet
bromsok målning audi original

Vi har använt oss av original RS reparationssats för bromsarna för att kunna få en slät och snygg yta på bromsoken. Audi original delnr. för reparationssatsen vi använt är 8K0698221A (bakbromsar) och 8K0698221 (frambromsar). I original bromsarna från S/RS-modellerna finns det fästen för dessa plattor medan i standard bromsarna så gäller det att använda fantasin.

måla bromsar audi original
bromsok målning audi original

Att lägga ner tid på förarbetet är vårt tips. Låt färgen torka ordentligt samt glöm inte att bränna in färgen (värmepistol). Väljer ni att måla i flera färger som vi gjort se till att avsätta tid för detta. För att värme-färgen ska genomtorka (vid målning av olika kulörer) krävs ca. 18h.

bakbroms målning audi
Måla bromsok i Audi

När man ändå rengör bromsarna är steget från att plocka av stötfångare / bakljus / maskera hela bilen / kränga av däck / be din lokala rekondfirma att ta med sig alla maskiner för att genomföra en 3-dagars maraton-rekond av bilen inte speciellt långt bort. Så givetvis gör vi detta!

Helrecond Audi
Fälgar nanoceramic

Vi erbjuder inte målning av bromsok.

Vi kan dock meddela att efter att vi målade bromsoken så gick bilen väldigt mycket snabbare. Vid ett race (se bild nedan) med en nyare Nissan GT-R så kan vi intyga att vår dieselmotor med målade bromsok faktiskt sopade banan med Nissan GT-R. Så tillhöra 3-sekunders klubben är faktiskt inte svårare än så. Läs hela reportaget – Nissan GT-R får stryk till sist, dock verkar det som Tom på teknikers värld glömde nämna vår Audi bland Bugatti Veyron och Porsche Turbo S!

Pris fr. ca 800:- (material kostnad)

Bromsar är bara till för att återuppleva accelerationen!